Здравейте,
имам нужда от съвет,
Моля за помощ и съвет за следното:
1. Разтворих речна каша в царска вода - протече бурна реакция, по всичко личи че съдържанието на желязо е високо - разтвора е много мътен и тъмен и при тестване с калаен хлорид цвета е кафеникаво тъмно сив , как мога преди царската вода да разтворя ненужните метали като желязо, олово и.т.н. и след това да обработя с царска вода за да извлека златото.
Другото което не е ясно ако наличието на желязо и магнетити е много голямо дали въобще съм стигнал до златото - т.е. дали е достатъчно количеството царска вода и тя да е разложила предимно желязото и другите метали и като се е стигнало до златото да не е била активна вече (на 2кг каша сложих 3,5л царска вода 1част азотна 62% :3 части солна 33%)
2.Другото което се получава е след разтваряне на кашата в царска вода (24часа) и гасене на излишния азот с урея, след добавяне на натриев метабисулфид има бурна реакция (сигурно едно 150-200грама сложих и при всяко добавяне си имаше реакция) и накрая нищо - няма злато... Нали метабисулфида е селективен редуктор на злато, защо протича реакция при положение че накрая от утайката не излезна злато.
3. И накрая след като не се получи нищо

редуцирах целия разтвор със цинк на прах - отне ми адски много цинк - около 300-400гр с бурна реакция - дали от добавянето на голямо количество метабисулфид не знам защо но буквално разтвора полудяваше - а бях сложил достатъчно урея за да изгася азотната...
Та основния въпрос е как е най-удачно да се подходи при голямо наличие на желязо и други метали за да се извади златото ?
Ще бъда благодарен да получа съвет:)